Moai Fryslan

Vanaf zaterdag 15 maart elke week bij Omrop Fryslân

Op zaterdag 15 maart start op Omrop Fryslân de nieuwe tv-serie ‘Moai Fryslân’, een coproductie van Landschapsbeheer Friesland, de Friese Milieu Federatie en Omrop Fryslân. Na de eerdere succesvolle serie ‘Sicht op Fryslân’, over het ontstaan van de uiteenlopende landschapstypes in de provincie, volgt nu een zesdelige tv-serie over de verschillende factoren die een grote stempel drukken op de kwaliteit van ons landschap.

Waarom een televisieserie over de ruimtelijke kwaliteit van onze provincie? Het landschap van Fryslân wordt immers overal geroemd. Men vindt ons de mooiste provincie van Nederland en wij zingen dat we ‘it bêste lân fan d'ierde’ zijn. Toch is er van alles aan de hand in onze samenleving dat van grote en soms onomkeerbare invloed is op onze omgeving. Denk aan windmolens, snelwegen, energie, schaalvergroting in de landbouw, bedrijventerreinen, enzovoorts.

Dat roept allerlei vragen op. Hoe bepaalt dat nu onze omgeving? Wat is dat sowieso eigenlijk, ruimtelijke kwaliteit? Waarom moeten we ‘grutsk’ zijn op onze omgeving en waar let je als burger dan op? En... hoe kunnen wij als burgers zelf bijdragen aan de kwaliteit van streek, dorp of stad?

Zoektocht
In de televisieserie ‘Moai Fryslân’ gaat Omrop Fryslân met Landschapsbeheer Friesland en de Friese Milieu Federatie op zoek naar de verschillende waarden van ruimtelijke kwaliteit. We praten met deskundigen en burgers, en ontdekken dat meningen flink kunnen verschillen: wat de één mooi vindt of praktisch, vindt de ander juist lelijk, ongepast of een gemiste kans.

Hoe ‘moai’ is Fryslân? In zes afleveringen nemen we u mee langs de, voor Fryslân, meest actuele aandachtsgebieden. De presentatie is in handen van Albert Jensma.
1.     Zaterdag 15 maart: aflevering Wonen
2.     Zaterdag 22 maart: aflevering Infrastructuur
3.     Zaterdag 29 maart: aflevering Landbouw
4.     Zaterdag 5 april: aflevering Energie
5.     Zaterdag 12 april: aflevering Bedrijven
6.     Zaterdag 19 april: aflevering Recreatie

Moai Fryslân, vanaf zaterdag 15 maart om 17:00 uur en daarna vanaf ca. 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie.

* Deze tv-serie is mede tot stand gekomen met steun van de Provinsje Fryslân.